joi, 2 iunie 2016

Următoarea mare tendință - Handmade


Obiectele lucrate manual va fi urmatoarea mare tendinta in design-ul de interior. 







Ati observant ca in ultimul timp, atat designerii in moda, cat si designerii de interioare se concentraza mai mult pe elemente personalizate decat pe productia de masa?

Strainii apreciaza foarte mult obiectele lucrate de mana pentru ca ele au personalitate, nu gasesti doua obiecte lucrate manual sa fie la fel, fiecare este unic in felul lui.

De ce credeti ca designerii romani au avut asa succes in strainatate cu creatiile vestimentare care aveau chiar si un petec lucrat de mana si inspirit din cultura noastra populara? Tocmai pentru ca strainii apreciaza aceste elemente care personalizeaza fiecare lucru pe care il poarta. 

La noi mai putin, dar se pare ca si piata romaneasca, noi romanii ne-am mai dezmortit in ceea ce priveste lucrul de mana.

Pacat ca meserii ca: olaritul, cioplitul in lemn, tesutul in razboi, impletitul, sunt facute mai mult de batranii satelor decat de tineri. Majoritatea tinerilor nu mai au interes fata de aceste meserii, ei sunt atrasi mai mult de ceea ce se fabrica in masa.

Ma bucur insa sa vad ca sunt si tineri care incearca si chiar reusesc sa faca o combinatie intre nou si vechi, apreciaza viitorul dar nu neaga trecutul.

Si acum, vestea cea mai buna este ca trend-ul in handmade este in crestere in lume, dar si in Romania.

Trend-ul handmade in lume din 2009 se vede din grafic ca este in crestere:






In Romania tot din 2009. trend-ul handmade este in crestere:


 Graficele sunt preluate din Google Trends - deci se pot verifica foarte usor.



Fie ca este vorba de :

- impletituri,
- tesut covoare,
- tricotat,
- olarit,
- confectionat mobila din lemn
- crosetat,
- confectionat felicitari,
- confectionat bijuterii
- fabricarea sapunului
- decoratiuni interioare

daca sunt facute de mana omului, ia putin din personalitatea lui. Ganditi-va cand aveti in casa, sau purtati un lucru facut de mana, ca acel obiect are o poveste, ceva ce il face unic.

Ati purtat vrodata, un pluovar din lana lucrat de mama sau bunica? Ati simtit ca, oricat de frig ar fi, ceva parca va ia in brate si va fereste de frigul naprasnic? Tot cu placere imi aduc aminte de bundita din piele de oaie pe care o purtam iarna. Era lucrata de un batran al satului. Imi pare rau de cei care nu au imbratisat acest sentiment!

Toate aceste indelniticiri se invata, fie din carti, fie de la altii. 

Vei fi surprins daca la un moment dat ai vrea, pe langa sa porti un handmade, sa faci handmade. Niciodata nu spune niciodata!

Asa ca spor la treaba sau success celor care s-au gandit sa inceapa o afacere handmade!


Subiecte care te pot interesa:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *