joi, 23 februarie 2017

Cafeaua de dimineata


Majoritatea dintre noi bem cafea dimineata. 


Efectul cafelei, toata lumea il cunoaste, nu? In primul rand ne trezeste, in al doilea rand stimuleaza atentia, memoria, capacitatea de concentrare.

Deci, dupa o ceasca de cafea ne simtim in forma.

Dar, cea mai potrivita ar trebui sa fie o cana de cafea cu mult lapte. Stiti de ce?

Laptele in forma semi-lichida, sta in stomac doua-trei ore, stimuleaza senzatia de satietate si tine de foame.  Un pahar cu "caffe latte", asa cum o numesc italienii, poate tine loc de mic-dejun, sau poate fi gustarea perfecta pentru persoanele care vor sa slabeasca- are doar 100 de calorii! Asta ne spune dr. Mihaela Bilic in cartea "Tocanita pentru suflet".

Stiti, ca cea mai buna cafea o fac italienii. Tot ei au inventat si regulile nescrise ale cafelei:

     - se bea cafea pentru trezire si dupa mesele copioase.

     - pentru placere si de foame, se bea "caffe latte".

Sa va satisfaceti aceasta placere in fiecare dimineata, trebuie sa aveti:

- un aparat pentru prepararea cafelei bun;

- lapte proaspat.

Acum, iata cum se prepara:





Bine de stiut:

Daca filtrarea cafelei dureaza neobisnuit de mult sau daca aceasta isi schimba gustul, este timpul pentru o decalcifiere.

   Decalcifierea, curatarea sau intretinerea aparatelor de preparat cafea.

Espresorul de cafea sau filtrul de cafea se curata regulat cu un amestec din 4 linguri esenta de otet, respectiv o lingura sare de lamaie si 1l de apa. 

Daca se foloseste sare de lamaie, aceasta nu trebuie sa intre in contact cu decoratiunile cromate din alama sau cupru. 

Aceasta solutie se toarna in rezervorul aparatului si se lasa sa circule prin aparat ca si cum s-ar prepara cafea. Ca sa actioneze mai bine, procesul de oparire se poate opri un timp si abia atunci sa fie lasat sa circule amestecul. 

Procesul de clatire se repeta de doua ori cu apa curata.


Sfaturi utile:

Cea mai aromata este cafeaua preparata din boabe proaspat macinate si apa clocotita, dedurizata.
  • Dozarea depinde de calitatea apei si de gust. Trebuie adugata mai multa cafea in cazul cand apa este bogata in calcar. Pentru o cafea normala - o ceasca de cafea - se pun 6-7g cafea macinata, pentru mocca 15g si pentru expresso cca 23g
  • Cafeaua macinata isi pierde repede aroma, de aceea ea trebuie consumata in interval de 6 luni.
  • Cafeaua ambalata in vid isi pastreaza aroma mai mult timp, iar tinuta congelator, ea se pastreaza pana la 1 an.
  • Boabele de cafea se pastreaza intr-un loc uscat, intunecos si racoros, intr-un recipient bine inchis.

Deci, bucurati-va de o cafea cu lapte fierbinte!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *