De exemplu, daca urmeaza sa folosim vopsele pe baza de ulei, alegem o pensula din par natural. Daca o sa folosim vopsele acrilice, atunci o sa alegem o pensula din par sintetic, deoarece apa din vopseaua acrilica ar putea sa deterioreze parul natural.
In casa, ce alegem si unde ne este de ajutor o pensula?
1. Stergerea obiectelor delicate. Cand este vorba de impletiturile din hartie, impletitura unui scaun din nuiele, un cos de rachita ori de bratele unui candelabru, alegem o pensula mica din par de porc, perfecta pentru a curate zonele ce par inaccesibile.
De altfel, aceasta pensula este foarte utila si atunci cand trebuie sa stergem de praf bibeloruile de portelan, decoratiunile cu impletituri sau figurinele decorative din lemn.
2. Curatarea plaselor de la geam. Vine primavara si trebuie sa facem curatenie, scuturat covoare, sters geamuri. Pentru o curatenie ca la carte, trebuie sa stergem si praful depus pe plasa de la ferestre.
Stiti ca, pe plasa care ne protejeaza de insecte si alte ganganii, se depune foarte mult praf. Pentru asta o sa folosim o pensula mare si curata.
- Mai intai stergem cu pensula praful de pe ambele parti ale plasei.
- Scuturam pensula bine de praf.
- Pensula o inmuiem intr-un castronel unde avem putin kerosen si ungem plasa pe ambele parti, dupa care stergem plasa cu o carpa curata.
3. Acoperirea semintelor in pamant. Cine a plantat in pamant seminte, stie ca dupa ce semintele au fost introduse in pamant, tragem pamant peste ele. De cate ori am facut asta, niciodata nu am nivelat pamantul foarte bine, ba puneam prea mult pamant, ba amestecam semintele cu pamantul, ba nu puneam de ajuns si semintele ajungeau hrana pentru pasari. De aceea trebuia sa gasesc o solutie.
Iata ca am gasit-o: o pensula mare care sa-mi acopere bine semintele, fara insa sa le supraincarc cu pamant.
4. Ungerea preparatelor culinare. Tin minte ca bunica mea, folosea in bucatarie o pana de rata sau gasca (erau mai mari) pentru a unge cozonacii sau alte preparate.
La oras nu aveti o asemenea solutie, de aceea, o pensula mica din par sintetic sau pensula din silicon va este de folos in bucatarie.
Deasemena, puteti folosi pensula pentru a unge friptura de la cuptor cu sos sau la picnic pentru a unge friptura cu sos barbeque.
5. Stergerea petelor de pe haine. Atunci cand aveti de scos pete de pe haine, nu turnati direct din sticla pe obiectele de imbracaminte, deoarce riscati sa puneti ori mai multa ori prea putina, iar solutia sa nu-si faca efectul dorit.
Cel mai simplu si precis este sa folositi o pensula mica inmuiata in solutie si sa dati direct pe zonele patate.
Curatarea pensulelor.
Inainte de a curata orice pensula, stergeti excesul de vopsea pe un ziar.
Vopseaua pe baza de ulei se curata de pe pensule cu terebentina.
Pentru a curata vopseaua acrilica, se spala peria bine cu apa calduta si sapun sau detergent. Se clateste bine si se scutura.
Pastrarea pensulelor in forma buna.
Dupa folosire, perii pensulelor trebuie curatati foarte bine. Ca parul pensulelor sa se pastre intr-o forma buna, dupa ce curatati bine vopseaua, introduceti varful intr-o cutie metalica plina cu apa, in care ati adaugat putin balsam de rufe.
Reconditionarea pensulelor
Pentru a curata o pensula cu par sintetic de vopseaua uscata, inmuiti-o in otet alb concentrate pana cand vopseaua se dizolva, iar periidevin moi si elastici, apoi spalati-o cu apa calda si sapun.
Inainte sa aruncati o pensula care vi se pare iremediabila, incercati sa o fierbeti 10 minute in 1-2 cani de otet, apoi spalati-o cu apa si sapun, dupa care scuturati-o bine.
Trucuri in folosirea pensulei.
Colectarea picaturilor de vopsea de pe pensula - la vopsitul tavanului
Ati dat vreodata tavanul cu vopsea? Daca da, sigur v-ati murdarit din cauza vopselei care s-a prelins, nu?
Incercati acest truc:
Luati un capac de plastic, faceti o gaura in el si introduceti manerul pensulei prin ea, astfel incat acesta sa se fixeze bine in partea ingusta, chiar deasupra mainii. Capacul va retine toate picaturile de vopsea, insa aveti grija totusi sa nu supraincarcati pensula cu vopsea.
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu