vineri, 25 martie 2016

Mestesugul impletitului din hartie


Din cate stiu, in tara noastra mestesugul impletitului este o traditie veche. 

Stramosii nostri se ocupau cu impletitul fibrelor vegetale cum ar fi papura, nuiele de alun sau de rachita, paie de grau sau de alte cereale.

Cand aceasta traditie devine una specializata, ea se transforma in artizanat.

In orice casa taraneasca gaseai cosuri din rachita, articole impletite pentru uzul casnic, chiar si mobila impletita din rachita gaseai.

Copiii se bucurau de jucariile din paie confectionate de parinti, barbatii se faleau in targ cu palariile lor impletite din paie.

Cum totul evolueaza in societatea noastra, asa si mestesugul impletitului a cunoscut si alte forme. Acum se fac diferite impletituri cu tehnici noi din macrame, fire fine din textile, folie de aluminiu, hartie. Bineinteles ca la baza lor stau aceleasi tehnici ale impletiturilor din rachita. 

Despre impletiturile din macrame sau alte fire, nu discutam momentan, las asta in grija specialistilor.

Aici, noi o sa discutam si invata despre cum se fac impletiturile din hartie.

Pentru toti cei care sunt interesati, pentru curiosi sau pentru cei care vor sa faca o meserie din asta, o sa scriu despre tehnicile de impletit din hartie.

De asemenea, o sa scriu si pentru cei care cred ca un obiect din hartie insemna ceva moale de scurta durata. Este opinia lor, o respect pentru ca ei nu au tinut in mana un obiect lucrat de mine. 

Tuturor am sa arat cum este rasucit un tub din hartie, ce impletituri se pot face si ce forme poate lua o impletitura. Un tub din hartie lat de 9-10 cm este rasucit in mai multe starturi si capata o structura asemanatoare unui copac.

Știm cu toții că hârtia este făcută din lemn, asa ca rolele de hârtie tratate cu ceva lac devine asemenea lemnului.

De ce am ales hartia pentru impletituri?


O trăsătură distincta a obiectelor țesute din hârtie este aceea ca nu se agata de tesaturi, nu va zgârie mâinile așa cum se întâmplă de multe ori cu alte împletituri. 



Ele nu necesită îngrijire specială, nu se tem de umiditate, se curate usor cu o carpa umeda, cu peria de praf, pronto sau chiar sub un jet rapid de apa dupa care se usuca cu o carpa uscata astfel incat sa evitam deformarea lor.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *