duminică, 17 februarie 2019

Decoupage pe sticla




Decoupage-ul este arta decorarii unui obiect prin lipirea de tesaturi, servetele, hartie cu diferite imagini pe acesta intr-o combinatie cu efecte speciale de vopsea si alte elemente decorative.

Decoupage-ul cu servetele sau hartie imprimata nu este numai simplu dar si distractiv. De asemenea este si un mijloc simplu si eficient de a recicla sticle goale.

Decoupage-ul pe sticla nu este un mestesug greu sau care sa necesite foarte multe cunostine ci doar putina indemanare si imaginatie.

Imaginatie sigur aveti iar indemanare se capata exersand cat mai mult.

Trebuie sa recunosc de la inceput ca nu sunt o specialista in acest mestesug, dar din putinele mele cunostinte vreu sa va impartasesc si dumneavoastra cateva din ele.

Prin acest articol am sa va arata cum se poate transforma o farfurie din sticla si o sticla in décor simplu si ieftin.

Decoupage cu servetel









Pentru inceput as vrea sa va spun ce materiale folosim ca sa facem decoupage pe sticla. Va voi spune ce am folosit eu ca sa realizez primele mele lucrari de mai jos, adica o farfurie si o sticla. Ambele le puteti gasi prin bucataria dvs.  Sticla stiu ca este imposibil sa n-o aveti prin casa. Farfurie din sticla, daca nu aveti, sigur gasiti la orice supermarket.

Alte materiale de care avem nevoie pentru decoupage sunt:

-          Vopsea acrilica,
-          Lipici,
-          Lac acrilic,
-          Pensule,
-          Servetel cu imaginea pe care doriti s-o imprimati pe sticla.

Utilizati orice tip de imagine de care sunteti atrasi. Stiti ce este intresant la acest mestesug?  Faptul ca aceeasi imagine imprimata pe doua obiecte poate arata cu totul diferit, pentru ca imaginatia artistului este diferita.

Unii cu experienta mai multa v-ar spune ca trebuie neaparat sa aveti ca lipici varnish pentru decoupage, dar eu am folosit lipici simplu, ca cel pe care il folosesc elevii la scoala. Poate ca nu este corect dar pentru inceput este mai ieftin.


Care sunt etapele de realizare a unui decoupage pe sticla?



1. Prima etapa este de a curata foarte bine sticla.

Dupa ce se spala foarte bine sticla cu detergent, se curata si cu putina acetona pentru a indeparta orice urma de grasime. Altfel vopseua nu adera foarte bine pe sticla.

2. De la a doua etapa incepe practic decoupage-ul.

Se da primul strat de vopsea acrilica ca baza. Trebuie sa fie o nuanta mai inchisa, mai pronuntata.

Eu am folosit ca baza de culoare - verdele pentru primul proiect si mov la cel de-al doilea. Cand alegeti culoarea de baza trebuie sa tineti cont si de culorile din imaginea pe care o veti folosi. Culoarea de baza si culorile din imaginea pe care o veti imprima trebuie sa creeze o armonie placuta ochiului.



3. A treia etapa – ne este obligatorie, ci numai daca vreti sa obtineti acele crapaturi care dau o nota de antichitate obiectelor decorate.  Se pot observa acele crapaturi la primul proiect. Al doilea este fara antichitate. Peste stratul de baza se da un strat de lipici.



 Un sfat imi permit, din experienta va spun acest lucru: trebuie sa lucrati destul de repede, stratul de vopsea trebuie sa fie uscat, dar nu trebuie lasat foarte mult pana dati peste el stratul de lipici. Daca intarziati cu stratul de lipici, nu va mai ies acele crapaturi. Eu asa am patit la al doilea proiect. Daca observati cel de-al doilea proiect nu mai are crapaturile pentru antichitate.

4. A patra etapa – se da un strat de vopsea alba peste stratul de lipici.  Cel mai bine ar fi ca acest strat sa fie tamponat cu un burete. Nu recomad pensula deoarece riscati sa va iasa dare de vopsea.




5. A cincea etapa. Decupati din servetel numai imaginea pe care urmeaza s-o lipiti. Dati un strat de lipici pe portiunea unde urmeaza sa asezati imaginea. Lipiti imaginea pe sticla dar cu grija sa nu se formze bule de aer sub imagine. Scoateti bulele de aer presind usor cu pensula peste imagine.

6. Ultima etapa este accea in care, peste tot ceea ce ati realizat, dati un strat de lac acrilic.


Acestea sunt etapele de realizare a decoupage-lui pe sticla cu servetel.

Al doilea proiect de care va vorbeam. Alta imagine alta textura:




Decoupage-ul cu servetel pe sticla este o modalitate perfecta de a face elemente personalizate de decor pentru tine acasă si un cadou ideal pe care il puteti face, cadou care va surprinde pe toata lumea. 

Sper ca va sunt de folos, ceea ce v-am spus. M-as bucura sa stiu ca v-a placut si ca v-a inspirat!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *